Page 2

MichelinFiskeren

spis fiskemand Thyborønfiskeren gik Det hele begyndte med et motorstop i Thyborøn ved den jyske vestkyst. Og det er indtil videre endt med fire butikker på Sjælland, et ry som landsdelens bedste fiskehandler og leverancer til Danmarks bedste restauranter. Kim Christensen, der er stifter og medejer af Fiskekajen, har dog aldrig sluppet den tunge vestjyske dialekt. mest blev født til at være: en fisker, der er vant til at knokle igennem på dækket dag og nat flere døgn i træk. Hans far var fisker, hans farfar var fisker, hans fars brødre var fiskere og så videre. Sådan er det i Thyborøn. Det kan godt være, at hans far ønskede, at han skulle blive mekaniker, men når man vokser op i et fiskersamfund, så fører alle veje på en eller anden måde til en båd, hvis det kan lade sig gøre – også selv om han først blev udlært slagter. Der gik heller ikke mange år, før han gik fra at have hyre på en andens skib til at købe sit eget sammen med en kammerat. Her skal du se, sømand«. En kæmpestor, furet og senet hånd sætter en kop kaffe på bordet til gæsten, mens den anden sætter en paptallerken med to centimetertykke stykker rugbrød og næsten lige så tykke skiver ost ved pladsen overfor. Og så sætter den tilhørende store, kedeldragtklædte krop sig tungt ned også. Kim Christensen ligner det, han nær- 8 POLITIKEN SPIS&BO Søndag 8. september 2013 Og så kunne thyborønboens liv sådan set have været forseglet dér: Han kunne have fisket resten af sit liv, til hans krop ikke kunne mere. Men det ændrede et motorstop i 1998 radikalt på. En fisker fra Gilleleje havde vovet sig til Vesterhavet og fik ødelagt både grej og motor i det, Kim Christensen kalder »en fandens til storm«. Den stakkels sjællænder, der i forvejen var i økonomiske problemer og derfor ikke havde råd til reparationer, kendte Kim, fordi Kim fiskede i Øresund om vinteren. Gillelejefiskeren gik derfor til Kim efter hjælp, og han fik også et lån. »Jeg tænkte ved mig selv, at jeg kan hjælpe ham, og så kan det være, at han gør et eller andet for mig en dag. Men jeg sagde også til ham, at jeg var nødt til at have et eller andet på lånet – et eller andet jeg kunne få, hvis han ikke kunne betale tilbage«, fortæller den 53-årige fisker i dag, 14 år senere. Det ’et eller andet’ blev en kajsalgstilladelse samt et skur på Rungsted Havn. »Efter et par måneder ringede han. »Du er nødt til at komme over og se, hvad du har købt. Vi kommer ikke længere end det««, fortæller han. Som sagt, så gjort. Kim Christensen kom og kiggede på sin nye besiddelse, et lillebitte skur med »et gudsvelsignet rod af gammel grej« udenom. Resten er, som man siger, historie. Begyndelsen Og den begyndte helt i det små. Alt, der var, var sådan set det lille skur, en påmonteret kølevogn og en Toyota Hilux med lukket lad og indlagt håndvask. Derfra solgte enten Kim selv eller en ven hjemmefra, der i en periode drev kajsalget, til både private og de første af det, der med tiden skulle blive rigtig mange restauranter. En af dem var Søllerød Kro, og der sad en vis Jesper Redecker Hansen – der skulle vise sig at dukke op som hovedrolleindehaver i historien senere – som souschef med ansvar for indkøb af fisk. Hans beskrivelse af biksen går igen hos flere andre, Spis & Bo har talt med: RASMUS THIRUP BECK OG PER FOLKVER (FOTO) MED TRÆSKO. Kim Christensens firma Fiskerikajen er vokset fra et lille skur og en Toyota Hilux til fire butikker og leverancer af fisk til bl.a. Noma, Geranium, Den Røde Cottage og Søllerød Kro.


MichelinFiskeren
To see the actual publication please follow the link above